Stranger Things’in Dördüncü Sezonu Üzerine

Stranger Things, Netflix’in en popüler dizilerinden birisi. İlk sezonu 2016, ikinci sezonu 2017, üçüncü sezonu 2019’da yayınlanan dizi, 2020 yılında başlayan pandemi süreciyle birlikte ertelenmiş ve 2022 yılıyla birlikte yayınlanmaya başlamıştı. Bu kez dizi iki parça halinde yayınlanmaya başladı. İlk yedi bölümü 27 Mayıs’ta yayınlanan dizi, son iki bölümüyle 1 Temmuz’da yayınlandı. Dördüncü sezona geçmeden önce Stranger Things hakkında bahsedelim.

Genel Bilgi

Stranger Things, 1984 yılında doğan Matt ve Ross, yani nam-ı diğer Duffer kardeşlerin yaratıcısı olduğu bir dizi. Konsept olarak benimsenen seksenli yıllar ve korku ögelerinin de içinde bulunduğu bir yapım. Birinci sezonda konu Will’in gizemli bir şekilde kaybolmasından sonra yaşananlar anlatılıyordu. Ortada bir gizem vardı ve bu gizemin açılması, kaybolan çocuk Will’in nasıl kaybolduğu, nerede kaybolduğunun anlaşılması epey zaman aldı. Burada devreye Will’in arkadaşları Mike, Dustin ve Lucas girdi. Eleven karakterinin de dahil oluşuyla birlikte olaylardaki gizem daha da artmaya başladı.

Birinci sezondaki gizem diziyi izlenebilir kılan unsurdu. İkinci ve üçüncü sezonda yine benzer bir şekilde ilerleyen, yine “canavar”ı kovalayan ekip, canavar olayını daha fazla genişletmişti. Kendisini bariz bir şekilde gösteren bir Mind Flayer vardı üçüncü sezonda ve oldukça zorlu bir sezondu. Yine gizem unsuru vardı, karakterler de artmıştı ama “canavar”ın bu hikayesi gizemini koruyordu.

Dördüncü Sezon

Birinci sezonu sekiz, ikinci sezonu dokuz, üçüncü sezonu sekiz bölüm yayınlanan dizinin dördüncü sezonu dokuz bölüm yayınlandı. Önceki sezonlara göre süresi uzun tutuldu ve her bölümü bir saatin üzerindeydi. Sezon Finali bölümüyse iki saatin üzerindeydi. Netflix original dizisinin bu kadar uzun süresinin olması çok fazla görülen bir olay değil. Sense8’in final bölümü 2 saat 32 dakika gibi uzunluğa sahipti ve Stranger Things’in sezon finali bölümü de iki saatin üzerindeydi.

Birtakım Sorunlar

Dizinin giriş bölümlerine baktığımızda birtakım sorunlar da kendisini gösterdi. 1983 yılında başlayan dizi, dördüncü sezonuyla 1986 yılında geçmeye başladı. 2019’da 1985 yılında geçen dizi, 2022 yılıyla birlikte 1986 yılında geçmeye başladı ve çocuk oyuncuların da görüntüsü değişmeye başladı. Bir yıla göre oyuncular büyük değişime uğradılar. Filmin olumsuz yanlarından birisi de buydu. Bir diğeri de, dizinin ilk bölümlerinde karakterlerin sıradan bir şekilde başlaması ama neyse ki hikaye derinleşmeye başladıkça sıradanlık yok olmaya başladı. Hikayenin içerisine olaydan bağımsız sivil insanların da dahil olması diziyi kimi zaman yapaylaştırdı, bu da bir diğer olumsuz yanlardan birisiydi.

Çok Yönlü Olaylar

Dizinin dördüncü sezonunu üç, hatta dört kola ayırmak mümkün: Birinci kolda Hawkins’te geçen macera, ikinci kolda Hawkins’te geçen macera, üçüncü kolda Sovyet Rusya’da geçen macera. Dördüncü kol olarak El’in geçmişine yönelik macerasını ele alabiliriz. El’in geçmişine yönelik derinleşen, Papa karakterinin de dahil oluşuyla birlikte ilerleyen sahneler ise filme yön veren sahneler. El’in ve Papa’nın geçmişiyle birlikte “canavar” karakterinin derinliğini de görüyoruz. Üç sezon boyunca farklı boyutlara giren karakteri bu kez Vecna olarak görüyoruz. Vecna’yı da tanıdıkça önceki sezonlardaki taşlar yerine oturmaya başlıyor.

Bölümler Üzerine

Dizide öne çıkan iki bölüm söz konusu; birincisi taşların yerine oturmaya başladığı yedinci bölüm, yani birinci parçanın son bölümü, diğeri de ikinci parçanın son bölümü, yani sezon finali. İki saatin üstünde olmasına rağmen etkileyici bir şekilde biten ama uzun olmasının da etkisiyle son sahnelerin uzadığı bölümdü. Son sahneler biraz uzun tutuldu, sezon finalinin en büyük sıkıntısı da buydu ama giriş kısmı olsun, gelişme kısmı olsun genel olarak yerli yerindeydi ama sonuç kısmı biraz uzun tutuldu.

Son Yaklaşıyor

Dördüncü sezonla dizinin final yapacağı söyleniyordu ama beşinci sezonla veda edeceği açıklandı, ki sezon finaliyle sonun yaklaştığının sinyalleri de verildi. Beşinci sezonda yapılan açıklamalara göre zaman atlaması içerecek ve oyuncuların görüntüsünün değiştiğini düşünürsek son derece mantıklı bir tercih olur. Beşinci sezonun aktarılışı, zaman atlamasını da göz önünde bulundurursak bir hayli zor olacaktır. Hikayede boşluklar oluşabilir ve kendisini tekrar edip hayal kırıklığına uğratabilir ya da tersine başarılı bir şekilde de sonlanabilir. Final sezonunn nasıl olacağı tam anlamıyla muamma ama hikaye anlamında başarılı, önceki sezonların boşluklarını dolduran bir sezondu. Birinci sezon gizem anlamında çok daha başkaydı ama dördüncü sezonuyla da gizemin açılması söz konusu oldu. Duffer kardeşlerin beşinci sezonunu nasıl tasarlayacağını ve ortaya koyacağını bekleyip göreceğiz.

Daha Fazla İçerik
Zamanda Yolculuk Dizisi: “Pera Palas’ta Gece Yarısı”